A tavaszi munkák (helyett)…

2013 április 2. | Szerző:

Azt hittem, hogy mostanra már arról számolhatok be, hogy mi mindent ültettem el a kertben, de csak olyan képeket tudok mutatni, hogy:

Egy hete is még majdnem derékig ért a hó az udvaron, nem tudtunk átmenni a kertbe.

Aztán négy napja jött egy kis ónos eső, az örökzöldek leveleire rátelepedett, és majd a földig húzta szegényeket.
Ez viszont nem csak káros a növényekre, de a szemnek szép is tud lenni.
Húsvét vasárnap reggelre az autóm nemhogy bejöhetett volna az udvarra, hanem kapott még egy “kezet”… Aztán Húsvét hétfőre a helyzet megváltozott, akkor így esett a hó:
De én nem vesztem el az optimizmusomat, és bízom benne, hogy hamarost olyan lesz az idő, mint volt március első napjaiban, amikor ez a kis mókus előjött:

 

Címkék: , , , ,

Megúsztam a hófúvást…

2013 március 15. | Szerző:

Azt gondoltam, hogy indítok egy új blogot.

Azért, hogy ne a főzősbe, és ne a tengerészes mesélgetések közé kelljen beszúrnom a ház körüli tévelygéseimet… És ilyenek lesznek, mert van kertem, van gyümölcs, van virág, van barkács és lesz KEMENCE!

De most elmondom, hogy milyen szerencsés vagyok:
Hát, elmondhatom, hogy szerencsém van. Március 14-én (tegnap) délben indultunk Pestről. A szokásos út másfél óra.

Bicskénél jártunk, amikor elkezdett esni, majd Felcsút környékén átváltott télire, és havazott már. Mire Csákvárra értünk, hófúvás, jeges út, a tél legkegyetlenebb időjárása fogadott.

Menni kellett, nincs mese. Szerencsére előttünk egy furgon ment, legalább negyvennel repesztett, rátapadtam a két vörös lámpára, és azt követtem. Nem jártam úgy, mint a viccben:

Felhőszakadásban megy az autós, rátapad az előtte haladó hátsó lámpáira. Egyszer csak az megáll. A vezető ideges lesz, kiszáll, és megkérdi: – Miért nem megy tovább?

– Hát mert én már a garázsban vagyok…

Igaz, egyszer megcsúszott a furgon egy kanyarban, nekem fékeznem kellett, de a szembejövő autó is tudott lassítani, megúsztuk.

A szél fütyölt békésen…

Azt hittük a 81-es úton Mór felé jobb lesz. Annyival volt jobb, hogy nagy forgalom volt mindkét irányban, de 40 km/h-s sebességgel haladt a konvoj.

Bakonysárkány előtt két kilométerrel megállt a kilométernél hosszabb sor, és álltunk. Vártunk.

A szél fütyölt békésen…

Aztán megindultunk, majd megálltunk 42 méter araszolás után.

A szél fütyölt békésen…

Aztán megindultunk, majd megálltunk 93 méter araszolás után.

A szél fütyölt békésen…

Aztán megindultunk, majd megálltunk 115 méter araszolás után.

A szél fütyölt békésen…

Aztán jött a nagy megönnyebbülés: kikerülhettük a pótkocsis kamiont, amelyik nem tudott az alig kaptatón felmenni a jeges úton. Végre Bakonysárkány. Befordultunk, otthagytuk a 81-est, innen már haza megyünk!

Egészen addig, amíg a dombtetőre nem értünk. Ott úgy fújt a hó a süvöltő szélben, hogy nem lehetett semmit se látni! Csak az út két oldalán levő fákat sejtettem, előttem vagy 50 méterre. Aztán amikor a levegő kitisztult már benne voltam a hótorlaszban!

Hogy a jó rossebb egye meg!!! Most mi lesz? Lelki szemeim előtt láttam magam két nap múlva is ott ücsörögni a kocsiban… De a Jóisten nem így gondolta.

Jöttek a jó emberek, akik segítettek. Előbb a házaspár, akiktől a tejet hozzuk. Hiába volt a jó akarat, kézzel nem lehet havat lapátolni. Legalább az asszonykámat hazavitték.

– Pista bácsi visszajövünk lapáttal! – biztattak.

De nem kellett, mert szinte azonnal ott volt egy ismerős falubeli a kis teherautójával. Neki volt lapátja. neki álltam kilapátolni a havat a kocsi elején. Akkor jöttem rá, hogy miért veszélyes nekimenni a hóbuckának: a kocsi ráfut a hóra, lendületből felcsúszik rá, összetömöríti a havat maga alatt, az első kerekek szinte a levegőben vannak, de annyi biztos, hogy nem tudnak dolgozni.
Persze a lapátolás jó volt, de még nem az igazi. Aztán hamarosan jött a munkásbusz Mórról, és jöttek az erős férfiak, akik nekiveselkedtek, és kitoltak a nagy hóból, innen már haza tudtam menni.

 

A kocsibejáróba nem tudtam beállni, de később ellapátoltam a havat, annyira, hogy beállva ne lógjak ki az utcára. Ekkor már öt óra volt. Most így néz ki a kocsim:

 

Na, meg a sufni belül:

 

Hogy a házról hátul ne is beszéljünk, a konyha ablaka éppen kilátszik!
A udvaron van egy deréknyi magas hóhegygerinc (a fa törzsén látható), utána majdnem tiszta a terep, és a szomszéd háza befúva…
Címkék:

Nézettség

 • Blog nézettsége: 11336

Legutóbbi hozzászólások

  Kategória

  <!-- //----------------------------------- s_ref=escape(document.referrer); s_aloldal="32"; s_rnd=Math.floor(Math.random()*1000000); //----------------------------------- s_sw=screen.width; s_sh=screen.height; if (navigator.appName!='Netscape') s_color=screen.colorDepth; else s_color=screen.pixelDepth; document.write(''); document.write(''); //-->
  var sc_project=8798859; var sc_invisible=1; var sc_security="c47d8f53"; var scJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://secure." : "http://www."); document.write("");
  ingyen webstatisztika

  Blogkövetés

  Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

  Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

  Üzenj a blogger(ek)nek!

  Üzenj a kazánháznak!

  Blog RSS

  Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!