Jó Vileda, rossz Vileda

2017 január 19. | Szerző:

Na, most jól föladtam a leckét! Hát persze a kérdés az, hogy milyen célra jó-e a rossz, illetve rossz-e a jó? Az a helyzet, hogy a magok csíráztatásáról van szó, kérem szépen. Most megmutatom a miértet: vileda-1.jpg A csíráztatáshoz zömmel a rózsaszínűt használtam, és mint látszik, szépen ki is csíráztak a Jalapenók. Azonban, most megmutatom a hátlapját: vileda-3.jpg Amint látod, a szép kis csírák hatalmas gyökeret eresztettek nem egészen egy hét alatt. Természetesen, ezek beleszövődtek a kendő anyagába… vileda-2.jpg Így aztán tökre reménytelen kibányászni szegénykéket! Egyet megpróbáltam, letört a gyökere. Hát most már kitalálhatod, hogy melyik a jó Vileda! Nem ez, hanem a sárga színű, ami jó tömör, mellesleg sokkal nehezebben szárad ki, mint ez a rózsaszín! Ebbe az akadályba nyilván akkor futottam bele, amikor tegnap délután nekiálltam elültetni a beáztatott magjaimat. Nos, az Aji Amarillo is jó nagyra csírázott ez alatt a hat nap alatt (azokból többet meg tudtam menteni). Több chilit nem szándékozom ültetni, megmutatom, mennyi lett: vileda-4.jpg és: vileda-5.jpg Ja, és van még egy 66 lyukú tálcám, amiben csak Carolina Reaper van. Ez kísérlet is lesz, mert a fele csíráztatott mag, a fele tök szárazon ment bele! Érdeklődve várom, hogy mi lesz az eredmény!

AZ ERŐ LEGYEN VELETEK!

Vigyázz a túlöntözésre!

2016 május 5. | Szerző:

A címben idézett mondatot, vagy valamelyen szinonimáját biztosan sokszor olvashatod a chilis fészbukos csoportokban. Nos, én megfogadtam, de piszkosul. Az ajánlás heti kétszeri öntözés. A guglis naptárba szépen beírtam, öntözni, és négy naponta ismétlődik, ez 8 naponkénti kétszeri, szóval klassz! Nem kell agyalnom azon, hogy mikor is öntöztem, mikor jön a következő. Az internet ettől kezdve ezt is megmondja!

Oszt úgy jártam, hogy majd kiszáradt egy csomó palántám! Alig tudtam egy gyors öntözéssel megmenteni a “drágaszágaimat”! Egy kivételével sikerült. Csak egy Zimbabwe Birds Eye pusztult el. Na mi volt ebben az érdekes? Hát az, hogy csak egyetlen palántám volt, ebből az idén csak magnak valót akartam. Nosza szétmorzsoltam egyet a tartalák, szárított paprikás kosárkából, s két magot gyorsan a cserépbe dugtam, és most – hál’ Istennek – van egy ekkora palántám:

elszaradt.jpg

Aztán azt is olvastam, hogy nem jó a palántákat “alulról” öntözni, hogy egyszerűen a tálcába öntöm a vizet, arra van szükségük, hogy fölülről kapják a nedvességet, mert akkor itatódik át rendesen, meg minden.

Nos, így is tettem! Szépen egyesével elővettem a palántákat, kicsi kannával öntöztem egyenként, és csak annyi vizet kaptak, hogy átfolyjon rajtuk. Ami kiment a tálcába, az is maradt nekik. Tegnap volt harmadik napja, hogy így öntöztem őket. A palánták kétharmadánál a föld tegnapra csont száraz lett, a levelek kókadoztak, lankadtak…

Természetesen megkapták a vizüket a tálcába öntve. Azonnal magukhoz tértek!

Szóval inkább ezentúl majd magamra hallgatok (meg arra, akinek több ezer palántája van), és ha úgy látom, akkor meglocsolom őket, úgy, ahogyan gondolom. Persze vigyázva, hogy ne öntözzem túl őket!!!

Közben a palánták csak nőnek, nőnek, lassan azon kell gondolkoznom, hogy hova kerüljenek, mert kezdenek túlzsúfoltak lenni. A három szívatótálcából csináltam négyet, és egy ment az ablakba. Oda kerültek a Capiscum annuumok, meg az Aji Amarillóm. Azért tettem így, mert az Ajik sokkal magasabbak lettek a többinél. Közben megtudtam, hogy az Aji növésben megelőzi a többi chilit, és a legnagyobb (legmagasabb) palántát nevelik!

netre.jpg

Úgy látom, a palántáim igazán jól érzik magukat, mert szépen nőnek, dúsak, tetszetősek. Az asszonykám, aki eleinte “áldozatnak” érezte, hogy “beengedett” az étkezőbe a palántákkal, most azt mondja:

– Olyan szépek! Amikor reggel kijövök, és az első pillantásom a sok-sok zöld palántára esik, nagyon jó érzés! – és milyen igaza van!

És hogy lesz paprikám, nevesül Aji Amarillóm biztosan, arra itt a bizonyíték!

viragzik.jpg

Úgy döntöttem, hogy nem fogom leszedni. Sok mindent olvastam, hogy miért érdemes leszedni az első virágokat. Ugyanis később majd  “meghálálja”, és sokkal több termést hoz. Mert nem a termés nevelésére fordítja az energiáit a növény, hanem a növekedésre… Nos meglátjuk. Én most azt mondom, hogy megtartom őket, és kíváncsi leszek, hogyan viselkednek.

Van egy sanda gyanúm, hogy a paprika nem hülye, és tudja, mikor kell virágoznia!

Magok elvetve, ez valóban a szezon indulása!

2016 január 24. | Szerző:

Végre! Azt hiszem minden chilifanatikus, aki növényeket babusgat, ezt a napot várja türelmetlenül. Elérkezett, és rohadt pipa vagyok magamra! Nem tudom, más is így van-e ezzel, de belőlem ilyenkor kitör az ősparszt földéhsége, elvesztem a fejem és a józan eszem! Nem az ész, hanem a vágy munkálódik bennem!

Kezdem azzal, hogy tudom, mekkora a területem. Tudom mennyit akarok fajtánként ültetni. Ha kell tíz tő Habanero, akkor mi a francnak nekem egy zacskó magot félretenni? Ha azt mondom, hogy akarok tizenöt Habanero palántát, akkor miért csíráztatok ki 30 darabot, amit sajnálok kidobni??? Úgy látszik, hogy ezen még dolgoznom kell, de magamat ismerve hamvába holt vállalkozás!!!

Van nekem egy helyre kemikáliám, amit tavasszal vettem a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban tartott virág és dísznövény kiállításon és vásáron, egy észt kiállítótól. Cytokinin a hatóanyaga.

01-magok.jpg

Ez növekedést és csírázást serkentő szer. 4-6 órát kell áztatni a magokat benne. nyilvánvaló, hogy kivártam a hat órát, és addig előkészítettem a palántatálcákat.

Első volt a kókuszrost. Egy tégla (600 gr) kiad vagy 5-6 liternyi talajt. Bele a vödörbe négy liter langyos víz, és egy tégla. A biztonság kedvéért tettem a vízbe FlortaVit 4-es tápoldatot két kupaknyit, bár nem szükséges, mert a kikelő növények a sziklevélből élnek, hiszen még nincs olyan gyökerük, amivel a tápot fel tudnák szívni.

Vettem “szívató” tálcákat és két darab 66 rekeszes palántatálcát. A szívatótálca (ha vennél, így keresd a neten, én itatótálcának gugliztam meg, és véletlenül akadtam rá.) alja barázdált, ebben áll a palántatálca, és a vizet a tálcába öntöm, hogy alulról öntözhessek. A kókuszrost azért is jó, mert a nedvszívó képessége fantasztikus!

02-kokusztegla.jpg

A rostot beletettem a palántatálcába kétharmadig a rekeszekbe, majd mentek rá a magok. Már kétszer megszívtam a műanyag jelölőpálcákat, táblákat, ezért a tálca bal felső sarkát megfestettem, és térképet írtam, melyik rekeszben milyen chilimag került.

03-magok.jpg

Vízpermettel megnedvesítettem, majd feltöltöttem kókuszrosttal, és a szívatótálcába öntöttem kb. 2 liter vizet. Ez úgy szívódott fel, hogy a kókuszrost teljesen nedves lett.

04-kelhetnek.jpg

Betettem a “keltetőbe”, de mivel nincs szükség fényre, ezért a villanyt lekapcsoltam. A tálcák körül 26 fok van, remélem, hogy ez OK. Nagyon várom, hogy megérkezzen az e-Bayen vásárolt melegítőfólia.

Szóval lesz 132 palántám. Már az ideológia is megvan: kísérletezni fogok, hogy a melegházban, világítás nélkül és a keltetőben tartott palánták közötrt mennyi lesz a különbség… Persze csak akkor kerülnek mostohább körülmények közé, ha már áttűzdeltem őket, és kinőtte az állomány a polcrendszeremet.

Csak a rend kedvéért, hogy milyen magokat ültettem:

Carolina Reaper, Dorset Naga Jolokia Red, Trinidad Moruga Red, Yellow Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion, Habanero Yellow, Habanero Red, Peter Red Peper, Cayenne, Piri-piri, Aji Amarillo, Thai Dragon, Bishop Crown, Jalapeno és Jalapeno Tam.

Nézettség

  • Blog nézettsége: 10981

Legutóbbi hozzászólások

    Kategória

    <!-- //----------------------------------- s_ref=escape(document.referrer); s_aloldal="32"; s_rnd=Math.floor(Math.random()*1000000); //----------------------------------- s_sw=screen.width; s_sh=screen.height; if (navigator.appName!='Netscape') s_color=screen.colorDepth; else s_color=screen.pixelDepth; document.write(''); document.write(''); //-->
    var sc_project=8798859; var sc_invisible=1; var sc_security="c47d8f53"; var scJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://secure." : "http://www."); document.write("");
    ingyen webstatisztika

    Blogkövetés

    Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

    Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

    Üzenj a blogger(ek)nek!

    Üzenj a kazánháznak!

    Blog RSS

    Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!